PostgreSQL Global Development Group(PGDG) https://apt.postgresql.org adresinde PostgreSQL'in resmi Ubuntu ve Debian paketlerini yayınlıyor. Desteklenen Ubuntu ve Debian sürümlerinin güncel listesine https://apt.postgresql.org adresinden ulaşabilirsiniz. Dağıtımınızın desteklenip desteklenmediğini kontrol ediniz...

 

Kurulum sırasında yetki gerektiren işlemler yapacağımız için "root" kullanıcısını kullanmamız önemli. Bu yüzden öncelikle,

"root" kullanıcısına geçiş yapalım:

sudo su - root
 
Sudo yetkimiz yoksa ve "root" parolasını biliyorsak şu şekilde de geçiş yapabiliriz:
su -
Ubuntu/Debian sürümümüzü kontrol edelim:
lsb_release -c

(Bu komuttaki "-c" parametresi "codename" anlamına gelir. Sistemimize kurulu Linux dağıtımının versiyonuna ait kod adını göstermesini sağlar.)

Eğer daha detaylı bilgi almak istersek "-a" parametresini kullanabiliriz. (Bu parametre "all" anlamına gelmektedir.)
lsb_release -a

Aşağıdaki komutta işimizi kolaylaştırmak için otomatik olarak kurulu versiyonun kod adını alması için "lsb_release" komutunu kullandık. Komutu yazarken "-c" parametresini kullandığımız zaman aldığımız çıktıda: "Code_Name:" yazısını kaldırmak istediğimiz için "-c" parametresinin yanına "s" ekledik. (Bu komuttaki "-s" parametresini "short" kelimesinden gelmektedir.)

Bu sayede otomatik olarak kurulu versiyonun kod adı "$(lsb_release -cs)" yerine yazılıyor. Manuel olarak yazmamıza gerek kalmıyor.

Resmi kaynak deposunu(repository) sistemimize eklemek için:
sh -c 'echo "deb http://apt.postgresql.org/pub/repos/apt/ $(lsb_release -cs)-pgdg main" > /etc/apt/sources.list.d/pgdg.list'

ile "deb" komutunu kullandıktan sonra gelen sonucun "pgdg.list" in içine eklenmesini sağlıyoruz. Yani PostgreSQL'i indireceğimiz resmi kaynak deposunu(repository) sistemimize tanımlıyoruz.

Sonra aşağıdaki komut ile bu resmi kaynağın anahtarını(repository key) indirip, sistemimize ekliyoruz.("--quiet" parametresi "wget" komutundan sırasında çıkan çeşitli çıktıları kapatmak için kullanıyoruz. "-O" parametresinin anlamı "output-file" dır. Bu parametreyi indirilecek dosyanın hedefini göstermek için kullanıyoruz.)

Bazılarımız PostgreSQL'in beta sürümünü yüklemek isteyebilir. Bunun için ekstra bir kaynak deposu yüklememiz gerekiyor. (Şu anki beta sürüm 11 olduğu için "...bionic-pgdg main 11" olarak eklememiz gerekiyor.)

Beta sürümünün kaynak deposunu eklemek için:
sh -c 'echo "deb http://apt.postgresql.org/pub/repos/apt/ $(lsb_release -cs)-pgdg main 11" >> /etc/apt/sources.list.d/pgdg.list'
Daha sonra aşağıdaki işlemlere devam ederek yükleme işlemlerimizi gerçekleştirebiliriz. (Şu anki beta sürümü "11" olduğu için aşağıdaki "install" işleminde "postgresql-10" yerine "postgresql-11" yazmamız gerekiyor.)
 
Paket doğrulama anahtarını sistemimize eklemek için:
wget --quiet -O - https://www.postgresql.org/media/keys/ACCC4CF8.asc | apt-key add -
Burada kullandığımız "|" sembolünün anlamı "pipe" dır. Bu sembol öncesinde kullanılan işlemin sonucunu bir sonraki yazılan komuta aktarır ve o komutu, aktarılan sonuç üzerinde çalıştırır. Bu komutta "|" sembolünden sonraki kısım, paketler yüklerken kullanılan doğrulama anahtarlarına yenisini eklemek için kullanılır. Komuttaki "-" sembolü, "|" olduğu için indirilen anahtarı belirtir.
Son olarak güncellemeleri kontrol edip paketimizi yüklemeye başlayabiliriz.Ben bu yazıda "PostgreSQL 10" kurulumu yapıyorum fakat yazının başındaki sürümlerden birini değiştirmek isteseniz "10" yerine istediğiniz sürümü yazabilirsiniz. (Ubuntu veya Debian'da servisin başlangıçta açılması, paket tarafından otomatik olarak ayarlanmaktadır.)

Son olarak yükleme işlemine başlamak için:
apt-get update
apt-get install postgresql-10 -y

Yükleme bittikten sonra PostgreSQL sunucumuza kurulmuş demektir. Bu aşamadan sonra herhangi bir şey yapmamıza gerek kalmadan PostgreSQL otomatik olarak başlayacaktır. (Burada kullandığımız "-y" parametresi "yes" anlamına gelmektedir. Paket yüklenirken gelecek onay mesajlarına otomatik olay onay vermesi için bu parametreyi kullanıyoruz.) 

Ubuntu ve Debian sistemlerine kurulum gerçekleştikten sonra "initdb" işlemi ve PostgreSQL'in başlatılması paket tarafından otomatik olarak yapılıyor. Eğer Red Hat / CentOS veya Fedora sistemlerine sahip olsaydık bu işlemleri manuel olarak yapmamız gerekecekti.
Detaylı bilgiye bir önceki yazımızdan ulaşabilirsiniz : Gündüz Bilişim Danışmanlığı | CentOS'a PostgreSQL 11 Kurulumu ve Initdb'si

(Tüm terminal ekranını koyamadığım için aşağıda son satırları paylaştım.)
 

Farklı versiyonların kurulumu hakkında:

Farklı versiyonları aynı anda kurmamız bize bir sorun yaşatmayacaktır. Zaten PostgreSQL otomatik olarak başlatılıyor ve "initdb" işlemi otomatik olarak yapılıyor. Sadece burada dikkat etmemiz gereken şey: Eğer iki farklı versiyon kuruyorsak port numaraları her kurulan versiyon için farklı olmasıdır. Örneğin yukarıda PostgreSQL 10 sürümü "5432" port numarasını almışken, PostgreSQL 11 sürümü "5433" numarasını almıştır. (Kırmızı yazılardaki port numarası yazıyor.)

"psql" ile bağlanmak için ("root" kullanıcısındayken):
su - postgres
psql

 Bu komut ile "psql" yazılımı ile PostgreSQL'e bağlanabiliriz.

Güncellemeleri ve daha çok ayrıntıyı https://apt.postgresql.org adresinde bulabilirsiniz.

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.
E-Mail addresses will not be displayed and will only be used for E-Mail notifications.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.