TC KİMLİK NUMARASINDA KULLANILAN VERİ TİPİ

Herkesin cevabını merak ettiği TC kimlik numarasında hangi veri tipi kullanılır sorusuna cevap bulacağız. Bu konu üzerine konuşulan varchar-char, integer, text veri tipilerinden hangisini kullansak daha verimli bir sonuç elde ederiz? sorusuna bizde bugün pg_size_pretty ve pg_relation_size fonksiyonlarını kullanarak hangi veri tiplerinin daha uygun olduğunu öğreneceğiz.


PostgreSQL' de Tablespace - Veritabanlarını Yönetme

Merve Kartal

Tablespace (tablo alanları) veritabanında şemalar,tablolar,indeksler ve bunun gibi bir sürü obje tutulabilir böylelikle verinin yönetimini kolaylaştırabiliriz. Bir tablespace sadece superuser tarafından yaratılabilir. Diğer kullanıcılar tablespaceleri sadece kullanabilirler. İlgili kullanıcılara  tablespace'lerin kullanabilmesi için CREATE izninin verilmesi gerekir. CREATE izni olan kullanıcı ilgili komuta tablespace adını bir parametre olarak vermelidir.

Şimdi biz de tablespace oluşturalım :


PostgreSQL' de Veritabanı Yaratmak Ve Basit Sorgular

Veritabanı, verilerin belli kural ve sistematiğe göre düzenlenmiş hallerine verilen addır. Veritabanı istediğiniz bilgileri, istediğiniz türde, istediğiniz sürece saklanmasını sağlamaktadır. Veritabanı herhangi bir konuda birbiriyle ilişkili ve düzenli bilgiler topluluğudur. Günümüzde, basit müşteri bilgilerinin tutulmasından büyük kapsamlı şirket verilerinin tutulmasına kadar veri depolaması gereken alanların tamamında veri tabanları kullanılmaktadır. Örneğin bankacılıktan otomotiv sanayisine, sağlık bilgi sistemlerinden şirket yönetimine, telekomünikasyon sistemlerinden hava taşımacılığına, çok geniş alanlarda kullanılan bilgisayar sistemlerinin alt yapısını oluşturmaktadır.

Veritabanı içerisinde bulunan veriler üzerinde değişiklik yapma, verileri istenilen kritere göre görüntüleme, silme veya yenisini ekleme işlemleri kullanılan veritabanının kendisi ait yazılımı veya hazırlanan program aracılığı ile gerçekleştirilebilir.

Bizde PostgreSQL' de veritabanı oluşturup bu veritabanı üzerinde SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE, DROP gibi basit sorgular oluşturalım.


CentOS'a PostgreSQL 11 Kurulumu Ve Initdb'si

PostgreSQL paketleri farklı sürüm numaralarına ve biçimlerine sahip olabilirler. Biz PostgreSQL 11 Veritabanı Sunucusunun CentOS üzerine nasıl kurulacağını öğreneceğiz. Öncelikle CentOS, Red Hat Enterprise Linux ve Initdb kavramlarından kısaca bahsedeyim.

 


Page 1 of 1, totaling 4 entries