PGConf Europe 2018 Güncesi 2

Gunce Kaya

Merhaba,

PGConf Europe 2018 ile ilgili giriş yazıma buradan ulaşabileceğiniz gibi eğer merak ediyorsanız konferanstaki detayları, doğru yerdesiniz.

Her sunum farklı alanda çalışan konuşmacılar tarafından veriliyor DBA, Hacker, Developer gibi. Daha fazla konuşmacının sunumlara sınırlı zamanda katkıda bulunması için aynı andan birden fazla oturumda gerçekleştiriliyor konuşmalar. Dolayısıyla katılacağınız etkinliklerde eğer bir konuşmayı dinlerken diğerini kaçırma ihtimaliniz olan böyle etkinliklerde takvimi ve sunum içeriğini detaylıca okumanızı öneririm. Sunum sonrası konuşmacıların bir çoğu kendi sunumlarını yine aynı sayfada görebileceğiniz şekilde paylaşıyorlar.
 


PGConf Europe 2018 Güncesi 1

Gunce Kaya

Merhaba,

Diğer tüm veritabanları arasında en popüler açık kaynak kodlu veritabanı olan PostgreSQL, tüm yıl boyunca farklı ülkelerde bir çok konferansa sahiplik yapmaktadır. En bilinenleri PGDay ve PGConf'dur. Ayrıca her yıl 2 Şubatta Brüksel’de yapılan FOSDEM etkinliğinde de PostgreSQL konuşmalarının yapıldığı bir oturum mutlaka olmaktadır. PostgreSQL etkinlik detaylarına bu linkten ulaşabilirsiniz.


PgCluu Kurulumu

Gunce Kaya

Merhaba,

PgCluu PostgreSQL performans ve kontrol aracıdır. PgCluu kullanmak için ihtiyacımız olan Perl, psql client ve opsiyonel olarak da sar ile rapor alabilmek için sysstat paketinin kurulumu gerekir.

Fedora 27 üzerinde PgCluu kurulumu için aşağıdaki gibi ilerleyebiliriz.

PostgreSQL ile Physical Replication Slot ve Pg_Basebackup

Gunce Kaya

Physical Replication Slot

Replication Slot konusu oldukça uzun bir konu. Yazıya Replication Slot, Physical Replication Slot ve Logical Replication Slot konularını tek başlıktan üç farklı başlık olarak böldüm. Dolayısıyla hızlıca konuya giriş yaparsak eğer, Physical Replicatio Slot disk bloklarındaki değişikliklerini karşı tarafa gönderir. Aktarılan WAL dosyalarını kontrol eder. Replication Slot yazısına buradan ulaşabilirsiniz.

PostgreSQL ile Logical Replication Slot

Gunce Kaya

Logical Replication Slot 

Logical Decoding

Replication Slot yazısına buradan ulaşabilirsiniz. Giriş bilgisi bu yazıda yer almaktadır. 

Logical Replication, logical decoding kullanır. Logical decoding, veritabanı tabloları üzerinde commit edilmiş processlerin karşı tarafa row-by-row aktarılmasıdır. Oluşturulan her bir slot sadece bir veritabanı için kullanılabilir. Bir veritabanında birden fazla birbirinden bağımsız slot oluşturulabilir.

PostgreSQL İle Replication Slot

Gunce Kaya

Merhaba,

PostgreSQL 9.4 ile Logical Decoding kavramı gelmesiyle Replication Slot yapısının temeli atıldı diyebiliriz. Çünkü Logical Replication, Logical Decoding yapsının üzerinde geliştirilmiştir. Sonrasında ise PostgreSQL 9.6 ile Logical Replication ve Physical Replication kavramlarıyla tanıştık. Öncesinde Replication Slot kavramından, daha sonra Logical ve Physical Replication kavramlarından bahsedeceğim.

PostgreSQL ve pg_upgrade

Gunce Kaya

Merhaba,

PostgreSQL sunucusunun da gelen yeni özellikleri kullanabilmek ve geliştirmeleri sıkı takip ederken kendi sistemimize entegre etmemiz önemli. Şu an PostgreSQL in en güncel versiyonu 11 olmasına rağmen hala prod ortamında kullanmak için çok erken. Dolayısıyla eğer PostgreSQL sunucunuzun versiyonu 9.6 ve altındaysa 10'a geçirmeyi pg_upgrade ile deneyebilirsiniz.


PostgreSQL'de TDS_FDW Kullanımı

Gunce Kaya

Merhaba,

Veritabanlarında oluşturduğunuz sorguları sadece kendi veritabanınızdaki tabloları kullanarak oluşturmak istemeyebilirsiniz. DWH'de kulanılan sorgular, finans sorguları vs. için bazen tek bir veritabanı yerine farklı cluster'lar üzerindeki veritabanları arasında da sorgu yazma ihtiyacı doğabilir ve bu ihtiyaç farklı sadece aynı veritabanı arasında değil, farklı sunucular üzerinde ki veritabanlarıyla da çalışma ihtiyacını doğurabilir.

 


PostgreSQL 11 Yenilikleri - Set Wal Size

Gunce Kaya

Merhaba,

PostgreSQL wal size deafult olarak 16MB dir. PostgreSQL 11 ile initdb komutuna yeni bir seçenek daha geldi, wal-segsize. PostgreSQL 11 ile birlikte bu değer kurulum sırasında wal dosyalarının boyutu belirlenebilecek. 2 nin katları (1,2,4,8,16,32..) şeklinde MB boyutunda set edilebilir.  Buradaki sınır en fazla 1024 (MB) olarak set edilebilir.

initdb -D /pg_data --wal-segsize=32


Page 1 of 1, totaling 10 entries