PostgreSQL'de TDS_FDW Kullanımı

Gunce Kaya

Merhaba,

Veritabanlarında oluşturduğunuz sorguları sadece kendi veritabanınızdaki tabloları kullanarak oluşturmak istemeyebilirsiniz. DWH'de kulanılan sorgular, finans sorguları vs. için bazen tek bir veritabanı yerine farklı cluster'lar üzerindeki veritabanları arasında da sorgu yazma ihtiyacı doğabilir ve bu ihtiyaç farklı sadece aynı veritabanı arasında değil, farklı sunucular üzerinde ki veritabanlarıyla da çalışma ihtiyacını doğurabilir.

 


PostgreSQL 11 Yenilikleri - Set Wal Size

Gunce Kaya

Merhaba,

PostgreSQL wal size deafult olarak 16MB dir. PostgreSQL 11 ile initdb komutuna yeni bir seçenek daha geldi, wal-segsize. PostgreSQL 11 ile birlikte bu değer kurulum sırasında wal dosyalarının boyutu belirlenebilecek. 2 nin katları (1,2,4,8,16,32..) şeklinde MB boyutunda set edilebilir.  Buradaki sınır en fazla 1024 (MB) olarak set edilebilir.

initdb -D /pg_data --wal-segsize=32


CentOS 7 | OpenVPN ile Virtual Private Network(VPN) Kurulumu

Huseyin Sonmez

Günümüzde internet kullanımı arttığı için çeşitli ortak alanlarda ve özellikle kafelerde ücretsiz olarak verilen kablosuz internet(wifi) sayısı arttı. Birçok insanın, çeşitli sebeplerden dolayı dışarıda çalışması gerekebiliyor. Bunun için internet bağlantısına ihtiyacı olduğunda kafelerde veya ortak alanlarda bulunan kablosuz internet ağlarına bağlanmayı tercih edebiliyor. Bu durumda ortak alanda bulunan herkes, aynı ağa bağlanmış oluyor ve birbirini bu ağda görebiliyor. Aslında ihtiyaçtan doğan bir işlem, internete bağlamak istediğimiz cihazımızı, ağdan gelebilecek saldırılara karşı "keşfedilebilir" hale getiriliyor. Bu yüzden kendimize veya şirketimize ait bir Virtual Private Network(VPN)'ümüzün olması, internete bağlanmak istediğimiz cihazımızı daha güvenli hale getiriyor. Tabi VPN'in tek kullanımı bu şekilde değil. Şirketimizin yerel ağına, sanki oradaymış gibi bağlanmak istiyorsak veya engellenen bir siteye, giriş yapmak istiyorsak VPN kullanmamız, bu sorunu ortadan kaldırmış oluyor.

PostgreSQL'de Şifreleme: MD5 ve SCRAM

PostgreSQL'de, işletim sistemi kullanıcısı ile veritabanı kullanıcısı farklı kavramlardır. Yani, her veritabanının, işletim sistemi kullanıcılarından ayrı olarak, kullanıcıları belirlenir. Bu kullanıcıların veri tabanına bağlantı metodları ile ilgili bilgiye pg_hba.conf dosyasından ulaşabilirsiniz. Bu kullanıcıların parolaları da, pg_authid sistem katalogunda saklanır.

PostgreSQL' de Veritabanı Yaratmak Ve Basit Sorgular

Veritabanı, verilerin belli kural ve sistematiğe göre düzenlenmiş hallerine verilen addır. Veritabanı istediğiniz bilgileri, istediğiniz türde, istediğiniz sürece saklanmasını sağlamaktadır. Veritabanı herhangi bir konuda birbiriyle ilişkili ve düzenli bilgiler topluluğudur. Günümüzde, basit müşteri bilgilerinin tutulmasından büyük kapsamlı şirket verilerinin tutulmasına kadar veri depolaması gereken alanların tamamında veri tabanları kullanılmaktadır. Örneğin bankacılıktan otomotiv sanayisine, sağlık bilgi sistemlerinden şirket yönetimine, telekomünikasyon sistemlerinden hava taşımacılığına, çok geniş alanlarda kullanılan bilgisayar sistemlerinin alt yapısını oluşturmaktadır.

Veritabanı içerisinde bulunan veriler üzerinde değişiklik yapma, verileri istenilen kritere göre görüntüleme, silme veya yenisini ekleme işlemleri kullanılan veritabanının kendisi ait yazılımı veya hazırlanan program aracılığı ile gerçekleştirilebilir.

Bizde PostgreSQL' de veritabanı oluşturup bu veritabanı üzerinde SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE, DROP gibi basit sorgular oluşturalım.



CentOS'a PostgreSQL 11 Kurulumu Ve Initdb'si

PostgreSQL paketleri farklı sürüm numaralarına ve biçimlerine sahip olabilirler. Biz PostgreSQL 11 Veritabanı Sunucusunun CentOS üzerine nasıl kurulacağını öğreneceğiz. Öncelikle CentOS, Red Hat Enterprise Linux ve Initdb kavramlarından kısaca bahsedeyim.

 


PostgreSQL SAYISAL VERİ TİPLERİ

PostgreSQL'de veri tabanları bazı veri tiplerine sahiptir. Önceki yazımda karakter veri tiplerinden bahsetmiştim. Buradan okuyabilirsiniz. Şimdi de sayısal veri tiplerinden bahsedeceğim.

Öncelikle sayısal veri tipleri üçe ayrılmaktadır:

  • Tamsayı Tipleri
  • Arbitrary Precision Sayılar
  • Floating-Point Tipleri


SSH Anahtarı Oluşturmak ve Sunucuya Yerleştirmek

Huseyin Sonmez

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle beraber kullanılan cihazlar arttığı gibi bu cihazlardan oluşabilecek güvenlik açıkları da parolalarımız için bir tehdit olabiliyor. Aynı zamanda kullandığımız uygulamalar arttıkça parola ihtiyacımız da artıyor ve her yerde aynı parolayı kullanamız, parolamız keşfedildiği an tüm hesaplarımıza erişim sağlıyor. Bu yüzden özellikle bilmediğimiz bir ağda paketlerimizin dinlenme ihtimaline karşı daha dikkatli olmamız gerekiyor ve tabi ki her yerde aynı parolayı kullanmamamız gerekiyor...

Page 1 of 2, totaling 25 entries