TC KİMLİK NUMARASINDA KULLANILAN VERİ TİPİ

Herkesin cevabını merak ettiği TC kimlik numarasında hangi veri tipi kullanılır sorusuna cevap bulacağız. Bu konu üzerine konuşulan varchar-char, integer, text veri tipilerinden hangisini kullansak daha verimli bir sonuç elde ederiz? sorusuna bizde bugün pg_size_pretty ve pg_relation_size fonksiyonlarını kullanarak hangi veri tiplerinin daha uygun olduğunu öğreneceğiz.


PostgreSQL' de Tablespace - Veritabanlarını Yönetme

Merve Kartal

Tablespace (tablo alanları) veritabanında şemalar,tablolar,indeksler ve bunun gibi bir sürü obje tutulabilir böylelikle verinin yönetimini kolaylaştırabiliriz. Bir tablespace sadece superuser tarafından yaratılabilir. Diğer kullanıcılar tablespaceleri sadece kullanabilirler. İlgili kullanıcılara  tablespace'lerin kullanabilmesi için CREATE izninin verilmesi gerekir. CREATE izni olan kullanıcı ilgili komuta tablespace adını bir parametre olarak vermelidir.

Şimdi biz de tablespace oluşturalım :


Firewalld Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Huseyin Sonmez

Makinemizin güvenlik duvarı(firewall) olarak kullanabileceğimiz bu servis, makinemize gelen trafiği, istediğimiz şekilde yönlendirmemiz veya istemediğimiz bağlantılardan gelen trafiğin makinemizdeki servislere veya portlara erişimini engellememiz için çok rahat kullanabileceğimiz bir kullanım sunuyor. Iptables'ın yerini alabilecek olan bu servisin çok kullanışlı bir kaç özelliği bulunuyor.

PostgreSQL Network Veri Tipleri

Veritabanlarımızda IPv4, IPv6 ve MAC bilgilerini depolamak için network veri tipleri daha elverişlidir. Çünkü veri tipi network veri tiplerinden biri olarak tanımlanan sütunlara, yalnızca buna uygun veri girişi yapılabilir. Böylece, ağ adreslerini depolarken, veri girişinde verinin uygunluğunu kontrol etmemiz kolaylaşır.

4 adet network veri tipi vardır:

  • INET
  • CIDR
  • MACADDR
  • MACADDR8

Bunlara ek olarak 1 adet de uzantı(extension) vardır:

  •  IP4R

PgCluu Kurulumu

Gunce Kaya

Merhaba,

PgCluu PostgreSQL performans ve kontrol aracıdır. PgCluu kullanmak için ihtiyacımız olan Perl, psql client ve opsiyonel olarak da sar ile rapor alabilmek için sysstat paketinin kurulumu gerekir.

Fedora 27 üzerinde PgCluu kurulumu için aşağıdaki gibi ilerleyebiliriz.

PostgreSQL ile Physical Replication Slot ve Pg_Basebackup

Gunce Kaya

Physical Replication Slot

Replication Slot konusu oldukça uzun bir konu. Yazıya Replication Slot, Physical Replication Slot ve Logical Replication Slot konularını tek başlıktan üç farklı başlık olarak böldüm. Dolayısıyla hızlıca konuya giriş yaparsak eğer, Physical Replicatio Slot disk bloklarındaki değişikliklerini karşı tarafa gönderir. Aktarılan WAL dosyalarını kontrol eder. Replication Slot yazısına buradan ulaşabilirsiniz.

PostgreSQL ile Logical Replication Slot

Gunce Kaya

Logical Replication Slot 

Logical Decoding

Replication Slot yazısına buradan ulaşabilirsiniz. Giriş bilgisi bu yazıda yer almaktadır. 

Logical Replication, logical decoding kullanır. Logical decoding, veritabanı tabloları üzerinde commit edilmiş processlerin karşı tarafa row-by-row aktarılmasıdır. Oluşturulan her bir slot sadece bir veritabanı için kullanılabilir. Bir veritabanında birden fazla birbirinden bağımsız slot oluşturulabilir.

PostgreSQL İle Replication Slot

Gunce Kaya

Merhaba,

PostgreSQL 9.4 ile Logical Decoding kavramı gelmesiyle Replication Slot yapısının temeli atıldı diyebiliriz. Çünkü Logical Replication, Logical Decoding yapsının üzerinde geliştirilmiştir. Sonrasında ise PostgreSQL 9.6 ile Logical Replication ve Physical Replication kavramlarıyla tanıştık. Öncesinde Replication Slot kavramından, daha sonra Logical ve Physical Replication kavramlarından bahsedeceğim.

PostgreSQL ve pg_upgrade

Gunce Kaya

Merhaba,

PostgreSQL sunucusunun da gelen yeni özellikleri kullanabilmek ve geliştirmeleri sıkı takip ederken kendi sistemimize entegre etmemiz önemli. Şu an PostgreSQL in en güncel versiyonu 11 olmasına rağmen hala prod ortamında kullanmak için çok erken. Dolayısıyla eğer PostgreSQL sunucunuzun versiyonu 9.6 ve altındaysa 10'a geçirmeyi pg_upgrade ile deneyebilirsiniz.


PostgreSQL'de TDS_FDW Kullanımı

Gunce Kaya

Merhaba,

Veritabanlarında oluşturduğunuz sorguları sadece kendi veritabanınızdaki tabloları kullanarak oluşturmak istemeyebilirsiniz. DWH'de kulanılan sorgular, finans sorguları vs. için bazen tek bir veritabanı yerine farklı cluster'lar üzerindeki veritabanları arasında da sorgu yazma ihtiyacı doğabilir ve bu ihtiyaç farklı sadece aynı veritabanı arasında değil, farklı sunucular üzerinde ki veritabanlarıyla da çalışma ihtiyacını doğurabilir.

 


PostgreSQL 11 Yenilikleri - Set Wal Size

Gunce Kaya

Merhaba,

PostgreSQL wal size deafult olarak 16MB dir. PostgreSQL 11 ile initdb komutuna yeni bir seçenek daha geldi, wal-segsize. PostgreSQL 11 ile birlikte bu değer kurulum sırasında wal dosyalarının boyutu belirlenebilecek. 2 nin katları (1,2,4,8,16,32..) şeklinde MB boyutunda set edilebilir.  Buradaki sınır en fazla 1024 (MB) olarak set edilebilir.

initdb -D /pg_data --wal-segsize=32


CentOS 7 | OpenVPN ile Virtual Private Network(VPN) Kurulumu

Huseyin Sonmez

Günümüzde internet kullanımı arttığı için çeşitli ortak alanlarda ve özellikle kafelerde ücretsiz olarak verilen kablosuz internet(wifi) sayısı arttı. Birçok insanın, çeşitli sebeplerden dolayı dışarıda çalışması gerekebiliyor. Bunun için internet bağlantısına ihtiyacı olduğunda kafelerde veya ortak alanlarda bulunan kablosuz internet ağlarına bağlanmayı tercih edebiliyor. Bu durumda ortak alanda bulunan herkes, aynı ağa bağlanmış oluyor ve birbirini bu ağda görebiliyor. Aslında ihtiyaçtan doğan bir işlem, internete bağlamak istediğimiz cihazımızı, ağdan gelebilecek saldırılara karşı "keşfedilebilir" hale getiriliyor. Bu yüzden kendimize veya şirketimize ait bir Virtual Private Network(VPN)'ümüzün olması, internete bağlanmak istediğimiz cihazımızı daha güvenli hale getiriyor. Tabi VPN'in tek kullanımı bu şekilde değil. Şirketimizin yerel ağına, sanki oradaymış gibi bağlanmak istiyorsak veya engellenen bir siteye, giriş yapmak istiyorsak VPN kullanmamız, bu sorunu ortadan kaldırmış oluyor.

PostgreSQL'de Şifreleme: MD5 ve SCRAM

PostgreSQL'de, işletim sistemi kullanıcısı ile veritabanı kullanıcısı farklı kavramlardır. Yani, her veritabanının, işletim sistemi kullanıcılarından ayrı olarak, kullanıcıları belirlenir. Bu kullanıcıların veri tabanına bağlantı metodları ile ilgili bilgiye pg_hba.conf dosyasından ulaşabilirsiniz. Bu kullanıcıların parolaları da, pg_authid sistem katalogunda saklanır.

Page 1 of 1, totaling 14 entries